Wednesday 10 November 2010

DON’T DO IT: Μην Αγνοείτε τα Προφανή

DON’T DO IT: Μην Αγνοείτε τα Προφανή

Στα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα ισχύει το ίδιο: αποφύγετε την αλόγιστη χρήση τους!
facebook_invasion

Ναι καλά καταλάβατε, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πλέον επίκαιρο και ωραίο θέμα, το Facebook, με σκοπό να προβληματιστούμε όχι μόνο με την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τι μέλλει γενέσθαι!
Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί γιατί πραγματικά κάποιος έχει την ανάγκη να δηλώσει δημοσίως αυτό το τόσο κατά τα άλλα αδιάφορο "είμαι με τον κολλητό και πίνουμε ούζα". Αλλά ας δοκιμάσω να δώσω μερικές απαντήσεις.
Πρώτο και κύριο είναι πιστεύω η ανάγκη για επικοινώνια. Όταν εργάζεσαι, δουλεύεις πίσω από έναν Η/Υ όλη την ημέρα ή ακόμα χειρότερα η δουλειά σου επιβάλλει να επικοίνωνεις με ανθρώπους σαν να είσαι μηχάνημα που εκτελεί συγκεκριμένες εντολές και συμπεριφορές (πχ. πάντα να είσαι σε smiling mode) τότε νιώθεις την ανάγκη να πεις κάτι και ελπίζεις κάποιος να σε καταλάβει, κάποιος να νοιαστεί, κάποιος να σε θυμηθεί, κάποιος να αντιδράσει έστω. Αυτό δεν είναι απόλυτα υγιές, είναι περισσότερο ένα απωθημένο.
Το να προσθέτεις «φίλους» αδιακρίτως σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, πιθανώς και να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, αν είσαι μια διασημότητα, αν είσαι δηλαδή ο ίδιος ένα προιόν και θέλεις να πουλήσεις/προωθήσεις τον εαυτό σου. Από την άλλη οι υπόλοιποι που δεν είσαι πραγματικές διασημότητες τότε μέσω του facebook επιδιώκουν να γίνουν. Νιώθουν πως μπορούν να εκφράστουν σαν να βρίσκονταν στο εδώλιο μιας μεγάλης αίθουσας και οτιδήποτε πουν και γράψουν θα το δουν και θα το ακούσουν όλοι.
Σκεφτείτε αναλογικά στην πραγματικότητα να έπαιρνε κάποιος αυτό το βήμα έκφρασης. Να σηκωνώταν, για παράδειγμα, σε ένα θέατρο, ένα γήπεδο, μέσα σε ένα τρένο ή λεωφορείο να πει “τρώω πατατάκια”, ή “πάω για μπύρες”, ή  “τι να παραγγείλω, πίτσα ή σουβλάκια?”. Σίγουρα, μεταξύ αγνώστων, θα τον αγνούσαν, θα τον έπαιρναν στο ψιλο και ίσως να τον περνούσαν και για τρελό…διότι είναι όντως τρελός κάποιος που μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις ποιοι είναι και τι κάνουν στη ζωή τους. Αυτές, είναι αρχές διαχρονικές. Μη μιλάς στο δρόμο σε αγνώστους, έλεγαν οι γονείς μας και είχαν δίκαιο! Το να το μοιράζεται τα προσωπικά σου μεταξύ φίλων το καταλαβαίνω, το να το κάνεις όμως μεταξύ «φίλων»…
Τα μηνύματα στο facebook παραμένουν online (θεωρητικά για πάντα). Οι τωρινές ή οι μέλλουσες επαφές σου μπορούν να τα αξιοποιήσουν, συνήθως δυστυχώς, εναντίον σου!
Από την άλλη πλευρά θέλω να σας γυρίσω πίσω στο παρελθόν. Ακόμα πιο πίσω, πριν την έντονη αστικοποίηση.. οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σχετικά μικρές κοινωνίες και όλοι μέσα από το κουτσομπολιό μάθαιναν για όλους του άλλους. Πάνω-κάτω δηλαδή εφόσον ζούσες σε αυτή την κοινωνία με αυτούς τους δεδομένους ανθρώπους όπου για όλους ξέρεις το όνομα τους ή γνωρίζεις κάποιον συγγενή τους, όπου όλοι με άλλα λόγια είναι επώνυμοι. Σε αυτή την κοινωνία όπου όλοι γνωρίζουν για όλους τότε σίγουρα και να ήθελες δεν θα μπορούσες να έκρυβες μια ολόκληρη ζωή "τι κουμάς είσαι", "από που κρατάει η σκούφια σου" κτλ. Επομένως η έννοια της προστασίας του ιδιωτικού απόρρητου (privacy) είναι μία σύγχρονη ανακάλυψη.
”Ξαφνικά” βρεθήκαμε στη θέση να χρειαστεί να αποξενωθούμε, να κρυφτούμε από τους γύρω μας διότι η κοινωνία μεγάλωσε με επιταχυνόμενους ρυθμούς και δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε τι είδους άνθρωπος είναι ο συνάνθρωπος μας, συμπεριλαμβανόμου την επίδραση των ΜΜΕ (βλέπε τηλεόραση) όπου μας τρομοκρατεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μην εμπιστευόμαστε ούτε το γείτονά μας. Ταυτόχρονα όμως παραμένει η ανάγκη για επικοινωνία, διότι αυτό μας καθιστά ανθρώπους!
1055_540x517
Στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση αντιδρούμε με ποικίλους τρόπους. Υπάρχουν τα δύο άκρα: Από τη μία να έχουμε απόλυτα προστατευμένο ιδιωτικό απόρρητο και να είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας και από την άλλη να διαλέξουμε τη μαζική δημοσίευση ή αλλιώς ξεκατίνιασμα! Η ενδιάμεση κατάσταση είναι και η καλύτερη. Καιρός είναι λοιπόν να απενοχοποιήσουμε την τεχνολογία και να την χρησιμοποιήσουμε σωστά διότι οτιδήποτε λέμε και κάνουμε έχει πλέον την ίδια βαρύτητα είτε στην πραγματική ζωή είτε στο διαδίκτυο καθότι εμείς κινούμε τα όποια νήματα. Με άλλα λόγια χρησιμοποιείστε τα κοινωνικά δίκτυα όπως επιθυμείτε αλλά να θυμάστε ότι η φράση “αύριο πάμε βόλτα στο χωριό” μπορεί για τον δόλιο άγνωστο, κατά τα άλλα «φίλο» να σημαίνει: “Μπορείς να έρθεις να μου ληστέψεις το σπίτι ελεύθερα, θα λείπω ούτως ή άλλως”.
Έτσι λοιπόν τώρα λίγο περισσότερο υποψιασμένοι από πριν μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: http://on.fb.me
  

Επιμέλεια: Γιώργος Πληγορόπουλος
 

Applied Ideas Copyright © 2010
George Pligor - Stergios