Sunday 8 August 2010

DO IT: DC++


DC++

ανταλλάξτε ελεύθερα

Μια φορά και έναν καιρό ήμουν εγώ, εσείς και χιλιάδες άλλοι χρήστες υπολογιστών που είχαν λατρέψει το τσάμπα! Ο κόσμος του διαδικτύου ήταν ένας ξεχωριστός εικονικός κόσμος τελείως αποκομμένος από την πραγματικότητα. Ίσως το πιο εθιστικό κομμάτι να είναι η στιγμή του download, το να βλέπεις αυτή τη μπάρα να μεγαλώνει βασανιστικά αργά τις περισσότερες φορές και να σε γεμίζει ευτυχία με κάθε νέο καλούδι που έχεις ανακαλύψει. Ένα από τα πρώτα προγράμματα που άρχισαν αυτή τη μανία ήταν το kazaa, για όσους θυμούνται, που το κυνήγησαν ανελέητα και τελικά κατάφεραν να το «ρίξουν». Μετά ήρθε το gnutella network και όλα τα συναφή προγράμματα και μετά τα torrents. Πρόσφατα λέξεις όπως «εξώδικο», «διακοπή σύνδεσης», «χρηματική ποινή» και άλλοι όροι γνωστοί περισσότερο ή λιγότερο (βλέπε ACTA) από το κόσμο της πραγματικότητας εμφανίζονται στο διαδίκτυο και προσπαθούν οριστικά να μας πάρουν το πιο αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων αυτή τη στιγμή, το ελεύθερο downloading!



Επόμενο βήμα μετά τα torrents είναι η χρήση του προγράμματος ελεύθερου κώδικα που ακούει στο όνομα DC++ (εδώ έκδοση 0.762) [http://dcplusplus.sourceforge.net]. Αν και τεχνολογικά οπισθοδρομεί με συνέπειες στην ταχύτητα ανταλλαγής των αρχείων εντούτοις το DC++ αν ρυθμιστεί σωστά επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την ασφάλεια της επικοινωνίας. Αυτό ακριβώς δηλαδή που αναζητούμε για να ξεφύγουμε από τους κερδοσκόπους της ψηφιακής εποχής. Μην ανησυχείτε οτιδήποτε μπορούν να κάνουν άλλα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων το DC++ μπορεί να τα κάνει όλα και ακόμα καλύτερα! Ο σπουδαίοτερος λόγος για να το χρησιμοποιήσει κανείς είναι επειδή οργανώνεται ανά περιοχή ώστε άνθρωποι της ίδιας χώρας να μπορούν να ανταλλάσουν αρχεία μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά αν ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο Ιταλικό βιβλίο ή αν πιστεύετε πως οι Ρώσοι έχουν έκεινα τα μυστικά έγγραφα που ψάχνατε τότε μπορείτε να στοχεύσετε την έρευνά σας στην εκάστοτε χώρα. Βέβαια λογικό είναι να αναρωτιέστε γιατί το DC++ να μην χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό αφού έχει τόσα πολλά προτερήματα? Κυρίως είναι οι ρυθμίσεις με τις οποίες χρειάζεται λίγη εξοικίωση. Αν και το DC++ φαίνεται δύσκολο στον άπειρο χρήστη ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα σας φανεί παιχνιδάκι!

Στο DC++ ισχύει η φράση «είσαι τα δεδομένα που μοιράζεσαι»



ΟΛΕΣ ΟΙ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ) ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Καταρχήν από την κυρίως ιστοσελίδα του προγράμματος κατεβάστε την πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση, αφήστε τις πειραματικές εκδόσεις για όσους έχουν διάθεση για πειράματα, και εγκαταστήστε το πρόγραμμα ακολουθώντας την τυπική διαδικασία μιας εγκατάστασης χωρίς να πειράξετε τις επιλογές. Με τη πρώτη εκτέλεση του DC++ θα μπείτε απευθείας στις ρυθμίσεις. Όπως είπαμε υπάρχουν πολλές δύστροπες και ειδικές ρυθμίσεις που για να τις εξηγήσουμε όλες θα χρειαζόμασταν ένα πολυσέλιδο blog γι' αυτό και θα μείνουμε μόνο στις βασικές προς το παρόν. Στην καρτέλα Personal Information δηλώνετε καταρχήν το ψευδόνυμό σας. Όχι μην αγχώνεστε δεν υπάρχει καμία βαρετή διαδικασία εγγραφής εφόσον μπορείτε να αλλάζετε το nick κάθε φορά που συνδέεστε αλλά να έχετε υπόψη ότι το DC++ επιτρέπει εκτός από ανταλλαγή δεδομένων και ανταλλαγή μηνυμάτων οπότε για λόγους συνοχής και μόνο.. Τέσπα! Email και περιγραφή είναι προαιρετικά αλλά την ταχύτητα upload της σύνδεσής σας είναι σημαντικό να τη ρυθμίστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν έχετε μια τυπική 24Mbps σύνδεση τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε μια ονομαστική 1Mbps για upload αλλά κάντε και ένα διπλοτσεκάρισμα της πραγματικής ταχύτητας στο website [http://www.speedtest.net].

Επόμενη καρτέλα τα Downloads στα οποία κάνετε μερικές απλές επιλογές όπως τους φακέλους που θέλετε να αποθηκεύονται οι εν εξελίξει μεταφορές αρχείων και που να σώζονται όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά. Όρια για τον μέγιστο αριθμό των αρχείων που θα γίνονται download ταυτόχρονα και αν αυτό θα εξαρτάται από την ταχύτητα των downloads είναι καθαρά υποκειμενικές επιλογές που θα κάνετε οι ίδιοι. Στην υποκαρτέλα Queue αγνοώντας όλες τις άλλες επιλογές απλά αλλάξτε τη ρύθμιση "Automatically search for alternative locations" στο να είναι ενεργοποιημένη.

Εδώ πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να ομολογήσω πως δεν ήμουν 100% ειλικρινής μαζί σας ή μαλλον ήμουν απλά «ξέχασα» να σας αναφέρω πως το DC++ προάγει την ανταλλαγή αρχείων με την κλασσική πολιτική υποχρέωσης από όλους τους χρήστες να δηλώνουν αρχεία του υπολογιστή τους ως διαθέσιμα προς το.. κοινό! Με άλλα λόγια στην καρτέλα Sharing κάντε κλικ στο κουμπί Add Folder και δηλώστε έναν φάκελο του σκληρού σας δίσκου που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους υπόλοιπους χρήστες, μουσική, προγράμματα και οτιδήποτε άλλο! Μάλιστα φροντίστε να μοιραστείτε αρκετά gigabytes διότι οι πολιτικές επιβάλλουν και ελάχιστο μέγεθος διαμοίρασης αρχείων για να εξασφαλίσουν ότι το πάρε δώσε δεν θα είναι μονόπλευρο! Ο αριθμός των upload slots καθορίζει πόσοι διαφορετικοί χρήστες είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι μαζί σας. Εδώ ισχύει μια εξίσωση που πρέπει να την έχετε υπόψη παρακάτω όταν θα μιλήσουμε για τα hubs, χρειάζετε να ρυθμίσετε τουλάχιστον τόσα upload slots με τουλάχιστον όσα hubs θέλετε να συνδεθείτε, δηλαδή αν επιθυμείτε να συνδεθείτε ταυτόχρονα με 5 hubs δεν μπορείτε να έχετε μόνο 4 upload slots.

Τελευταία αφήσαμε την πιο δύστροπη καρτέλα, τα Connection Settings, μιας και οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν σωστά ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση ταχύτητας στο DC++.

Ο συνδυασμός άμεσης συνομιλίας και ανταλλαγής αρχείων μεταβιβάζει το DC++ στην πιο ελεύθερη μορφή επικοινωνίας του διαδικτύου

Έχουμε λοιπόν 4 επιλογές για τους τρόπους σύνδεσης με τους άλλους χρήστες και την ανταλλαγή αρχείων τις οποίες θα παρουσιάσουμε με σειρά πολυπλοκότητας:

  • Η πιο απλή λύση είναι το Passive mode όπου δεν συνδέεστε άμεσα με τους χρήστες αλλά όλες οι συνδέσεις διέρχονται μέσα από το εκάστοτε hub. Έχει σημαντικούς περιορισμούς μιας και η σύνδεση δεν θα έχει ποτέ μεγάλη ταχύτητα και ίσως συναντήσετε και άλλους περιορισμούς κατά τις αναζητήσεις κτλ. Οπότε όπως αναγράφεται αυτή είναι η τελευταία λύση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τρόποι αποτύχουν για κάποιο λόγο τότε και μόνο τότε συνδεθείτε σε passive mode.
  • Απευθείας σύνδεση, χωρίς παρουσία router, συμβαίνει σε περιπτώσεις που έχετε μια παλαιού τύπου dial-up σύνδεση ή σε κάποιες ασύρματες 3G συνδέσεις internet. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως υπάρχει ένας μεσολαβητής λιγότερος μεταξύ του υπολογιστή σας και του «συνάδελφου» χρήστη DC++ στον απέναντι υπολογιστή οπότε απαλλάσσεστε από περαιτέρω ρυθμίσεις σε αυτή την καρτέλα. Βέβαια αν έχετε κάποιο πρόγραμμα firewall φυσικά και θα πρέπει να δώσετε το ok όταν σας ρωτήσει αν το DC++ θα πρέπει να συνδεθεί ή όχι στο internet.
  • Χρήση UPnP ώστε το DC++ να ρυθμίζει αυτόματα τις πόρτες στο router σας. Το UPnP είναι μια συχνή πρακτική όπου αντί να εισχωρείτε ο ίδιος και να ρυθμίζετε χειροκίνητα ποιες ακριβώς πόρτες θα χρησιμοποιεί το κάθε πρόγραμμα έχετε αυτόματα port forwarding. Αν επιλέξετε αυτή την επιλογή τα κουτάκια στη δεξιά πλευρά που συμπληρώνετε τα ports μπορείτε απλά να τα αφήσετε κενά.
  • Manual port forwarding. Η πλέον ασφαλής αλλά και μπελαλίδικη επιλογή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες DC++. Ετοιμαστείτε για λίγο ιδρώτα πριν τελείωσετε τις παρακάτω ρυθμίσεις! Πρώτα θα πρέπει να ρυθμίσετε το router σας να έχει ανοιχτές μια πόρτα TCP και μία UDP για το τοπικό IP του υπολογιστή σας. Αν η προηγούμενη πρόταση σας φάνηκε ακαταλαβίστικη τότε σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα Port Forward [http://portforward.com] όπου έχει αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφίες ώστε βήμα βήμα να ρυθμίσετε το δικό σας router. Επιπλέον τώρα ξέρετε γιατί οι ταχύτες στα torrent που κατεβάζατε ήταν τόσο απογοητευτικές (ρυθμίσεις για ports καλύτερα να γίνονται και στα προγράμματα torrent). M' ένα σμπάρο δύο τριγώνια λοιπόν!
Το κουτάκι External/WAN IP θα χρειαστεί να το συμπληρώσετε και στις δύο τελευταίες επιλογές. Κατά πάσα πιθανότητα έχετε από τον παροχέα σας διεύθυνση που αλλάζει δυναμικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην ερώτηση «ποια είναι η WAN IP μου?» σας απαντάει και πάλι η σελίδα Port Forward οπότε την κάνετε copy-paste μέσα στο κουτάκι και τελείωσαμε… ή μήπως όχι? Όσοι συνειδητοποιήσατε αυτό που μόλις κάναμε θα σας έχει πιάσει πανικός, όχι μην ανησυχείτε δεν χρειάζεται κάθε φορά που αλλάζει η wan ip σας να την κάνετε copy-paste στις ρυθμίσεις. Η λύση απλά απαιτεί λίγο παραπάνω ιδρώτα που θα ξοδέψετε μία και μοναδική φορά όμως!

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ

Η τεχνολογία Dynamic DNS που υλοποιείται από την DynDNS [http://dyndns.com] παρακολουθεί αυτόματα τις αλλαγές της wan ip σας και την αντιστοιχεί σε ένα σταθερό name που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μόνιμη βάση. Με άλλα λόγια επειδή στο internet τη μία είστε ο 93.292.48.18 και την άλλη μέρα ο 94.17.374.52 και την επόμενη κάποιος άλλος δεν θα προτιμούσατε να είχατε ένα σταθερό σημείο αναφοράς όπως tade.dyndns.info? Οπότε κάνετε μια κανονική εγγραφή στο DynDNS, καταβάστε το αντίστοιχο πρόγραμμα που θα πιάσει μια μόνιμη θέση δίπλα στο ρολογάκι του υπολογιστή σας και είστε πλέον ο tade.dyndns.info. Απλά χρησιμοποιείστε αυτή τη διεύθυνση μέσα στο κουτάκι WAN IP και ολοκληρώσατε τις ρυθμίσεις. Ναι τώρα μπορείτε να πατήσετε το ΟΚ!

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΣΑΣ

Έχοντας όλο το DC++ στη διάθεσή σας όπως φαίνεται στην εικόνα 2 πρώτο βήμα είναι να συνδεθείτε σε μερικά hubs. Στο κουμπί public hubs θα δείτε δημόσια hubs από όλες τις χώρες, το σύνολο των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι αυτή τη χρονική στιγμή, τα δεδομένα που μοιράζονται (μεγέθους Petabytes πλέον!) καθώς και τους περιορισμούς του κάθε hub καθώς το καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις. Βρείτε μερικά ελληνικά κατά προτίμηση, κάντε δεξί κλικ για επιλέξτε να τα προσθέσετε στα αγαπημένα σας ώστε αργότερα να τα βρείτε εύκολα κάνοντας κλικ στο χρυσαφί αστεράκι. Ξανακάντε δεξί κλικ για να επιλέξετε connect και να συνδεθείτε με τα πρώτα σας hub. Ένα παράθυρο παρόμοιο με αυτό της εικόνας 3 εμφανίζεται. Άρα για να βρείτε αυτό που ψάχνετε μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση κάνοντας κλικ στο μεγεθυντικό φακό χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη φόρμα είτε να ψαχουλέψετε τα αρχεία διαφόρων χρηστών κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους και πατώντας Get Filelist ώστε να δείτε όλα τα αρχεία που μοιράζονται. Πολλές φορές μπορεί να βρείτε αρχεία σχετικά με αυτό που αρχικά ψάχνετε, και από το ένα στο άλλο θα καταλήξετε να ξοδεύετε ώρες ολόκληρες σε searching και downloading. Όχι ότι σας χαλάει!
Επιμέλεια: Γιώργος Πληγορόπουλος
 

Applied Ideas Copyright © 2010
George Pligor - Stergios