Monday 27 September 2010

CONVERT YOURSELF: Engineer-to-Freelance


CONVERT YOURSELF: Engineer-to-Freelance
μετατρέψτε τον εαυτό σας από πτυχιούχο μηχανικό σε ελεύθερο επαγγελματία v0.1

Αγαπητοί συνάδελφοι... όχι όχι συγνώμη αλλά αν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το tutorial τότε έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας μέχρι να δεχθεί η πολιτεία πως εγώ και εσείς είμαστε συνάδελφοι! Aς τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή...
Αν βρίσκεστε με το πτυχίο στο χέρι τότε είστε ένα κλικ μετά τις σπουδές, ενά κλικ όμως που φέρνει την αγωνία για το μέλλον απο θεωρητικό σε πραγματικό επίπεδο! Έτσι δεν είναι?! Ως μηχανικοί σκεπτόμενοι πρακτικά θα σκεφτείτε πως με το πτυχίο στα χέρια, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε μια μελέτη, να φτιάξετε ένα προγραμματάκι ή μια ιστοσελίδα αν ή με το οτιδήποτε άλλο ασχολείστε και να χρεώσετε τον εκάστοτε πελάτη με το ανάλογο ποσό. Άντε το πολύ πολύ να σκεφτήκατε πως χρειάζεται να αγοράσετε και ένα μπλοκάκι για να κόψετε καμιά απόδειξη. Αυτό θα γίνονταν εύκολα.. σε ένα κόσμο όπου όλα θα ήταν αυτόματα! Θα φτάσουμε και εκεί μην ανησυχείτε ... μετά από πολλά πολλά χρόνια! Ως τότε θα χρειαστείτε τον παρακάτω converter J

βαθμός δυσκολίας: μικρός
απαιτήσεις σε νεύρα: γερά
Διαδρομές σε km: πολλά
Ανοχή σε βλακεία: υψηλή
Λογική: μηδενική
god mode: not available


Ο converter αυτός δεν είναι τόσο απλός όσο άλλους που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, δεν τρέχει από μόνος του, θα πρέπει να τον διαβάσετε! Ακόμα και αν σας φανεί μεγάλος και μακροσκελής πιστέψτε με πως θα σας γλιτώσει από πολύ κόπο, βαριαστενάγματα και σύγχιση και για να μιλήσουμε και με αριθμούς ο χρόνος που θα ξοδέψετε σε αυτό τον οδηγό δεν θα είναι ούτε καν το 1% του χρόνου που θα σας πάρει η όλη διαδικασία. Χρησιμοποιώντας τον όρο διαδικασία μην αυταπατάστε πως μιλάμε για πράγματα που γίνονται αυθημερόν! Έχετε όπως θα επαναλάβω μεγάλο και δύσβατο μονοπάτι μπροστά σας!
To άρθρο βρίσκεται σε version 0.1 διότι ενώ το δημοσιεύω δεν είναι καλό να δεσμευτώ για την πλήρη αξιοπιστία του πριν ακούσω τις δικές σας γνώμες για λάθη και παραλήψεις. Μαζί θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε και να φτιάξουμε τον απόλυτο οδηγό. Βέβαια λαμβάνοντας τον (απρόβλεπτο) παράγοντα δημόσιες υπηρεσίες μέσα, δεν είναι ποτέ δυνατόν να καλύψουμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις/ιδιοτροπίες/βίτσια του εκάστοτε υπαλλήλου.
Εξοπλιστείτε με γερά νεύρα, πολύ υπομονή και ακόμα μεγαλύτερη ανέχεια! Βέβαια να αναφέρω πως θα πρέπει να αφήσετε σπίτι, δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσετε παντελώς, την έννοια λογική. Οτιδήποτε παράλογο βρείτε καθώς διαβάζετε ή εκτελείτε αυτόν τον οδηγό απλά προσπεράστε το διότι πρέπει να θυμάστε: δεν υπάρχει λογική!

Το καλύτερο βέβαια σας το άφησα για το τέλος. Αν δεν έχετε (χοντρικά) έναμιση χιλιάρικο ευρώ στην άκρη μην μπείτε στον κόπο να συνεχίσετε διότι σε κάποιο σημείο θα σκαλώσετε και θα ψάχνετε επειγόντως για λεφτά!
οι δημόσιες υπηρεσίες και η έννοια λογική δεν συμβαδίζουν. Χωνέψτε το!
CONVERTING..10%
Μόλις λοιπόν παραδώσετε την διπλωματική σας ή λάβετε θετικά αποτελέσματα για το τελευταίο σας μάθημα μπορείτε να περάσετε από τη γραμματεία να πάρετε μια αναλυτική βαθμολογία και το πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Το επόμενο βήμα είναι οι εξετάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Κανένα δυστυχώς από αυτά τα δύο έγγραφα δεν μπορούν να σας φανούν χρήσιμα για το ΤΕΕ διότι πολύ απλά ΔΕΝ έχετε ορισθεί ακόμα πτυχιούχος. Ο ορισμός των πτυχιούχων γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, τυπικά 20 ημέρες μετά την τελευταία ημέρα κάθε εξεταστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των εμβόλιμων. Ρωτήστε το αυτό στην γραμματεία για να είστε σίγουροι για την ακριβή ημερομηνία. Τότε και μόνο τότε θα παραλάβετε την Αναλυτική Πτυχιούχου και το Πιστοποιητικό Πτυχιούχου ώστε να είστε και επίσημα πλέον πτυχιούχος. Το επίσημο χαρτί, που θα κολλήσετε στο τοίχο, θα το πάρετε πολύ αργότερα με την ορκομοσία και δεν παίζει κάποιο ουσιαστικό ρόλο.
Στο μεσοδιάστημα λοιπόν μπορείτε να ασχοληθείτε με τις διαδικασίες εγγραφής στις εξετάσεις του ΤΕΕ.
Πρώτη συμβουλή: να θυμάστε πως οι εξεταστές όπως έχει παρατηρηθεί θα φερθούν ευνοικότερα σε «δικούς» τους πτυχιούχους παρά «ξένων» σχολών, οπότε προτιμήστε να μεταβείτε στην πολή πλησιέστερα της πόλης των σπουδών σας για τις διαδικασίες. Για να μάθετε για τις επόμενες εξετάσεις μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο το αντίστοιχο τμήμα ΤΕΕ στο οποίο απευθύνεστε ή να βάλετε για home page το [http://portal.tee.gr]. Για να το θυμηθείτε σίγουρα μερικά firewalls δίνουν την επιλογή να ζητάτε google.com ή facebook.com και να καταλήγετε στο portal.tee.gr, για όσους ξεχνούν εύκολα! Κάπου τώρα επιλέξτε στα options «υπομονή» και περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί στις ενημερώσεις η φράση
"Προκήρυξη εξετάσεων για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος"


CONVERTING....20%
Η παραπάνω φράση μόλις εμφανιστεί θα αποτελεί και link για όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις εξετάσεις.
νέα μόδα: Επικυρωμένες από κάποιο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) όλα τα αντίγραφα αστυνομικών ταυτοτήτων
Μέσα στη προκύρηξη υπάρχει καταρχήν η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Για όσους βιάζονται και δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τις αιτήσεις εμπρόθεσμα διότι θέλουν να φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό υπάρχει τον Αύγουστο μια ειδική ημερομηνία μόνο γι' αυτόυς. Βέβαια για να παρεβρεθείτε σε αυτές τις εξετάσεις θα πρέπει να προσκομίσετε, μαζί με όλα τα παρακάτω, επιπλέον τα εξης:
  • βεβαίωση ότι σας δέχθηκαν στην εν λόγω σχολή του εξωτερικού
  • κράτηση εισητηρίου για αεροπορική θέση
Άρα βασικό είναι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης να έπεται της ημερομηνίας ανακύρηξης πτυχιούχων έστω κατά μία ή δύο μέρες. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με άνετους υπαλλήλους ίσως να δεχθούν αυτά τα δύο έντυπα και λίγο αργότερα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι γνωστή η αδυναμία συγχρονισμού του ΤΕΕ με τα διαδικαστικά των πολυτεχνείων!

Οπότε αρχίζουμε και μετράμε τα, ουκ ολίγα, απαραίτητα για την αίτηση:
  1. Συμπληρώνετε την αίτηση που αναφέρει τα στοιχεία σας, την ειδικότητά σας και (κατά προτίμηση) την διπλωτική πάνω στην οποία θα εξεταστείτε. Ίσως να αρέσκεστε να βάζετε τους δημόσιους υπαλλήλους να τρέχουν, διόλου παράλογο, αλλά μην το κάνετε! Αναζητήστε μόνος/η σας το πιστοποιητικό σπουδών σας και την αναλυτική πτυχιούχου! Δηλαδή πραγματικά θα εμπιστευόσασταν να συνενοηθεί το ΤΕΕ με τη γραμματεία της σχολής σας?!!
  2. Τρεις (3) φωτοτυπίες της αστυνομικής ή στρατιωτικής ταυτότητας. Γενικώς να έχετε πολλές φωτοτυπίες της ταυτότητας μιας και της ζητάνε ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες.
  3. Τέσσερις(4) φωτογραφίες ταυτότητας μεγέθους περίπου 3x3.5cm και να αναγράψετε από πίσω το ονοματεπώνυμό σας
  4. Παράβολο συμμετοχής. Με άλλα λόγια 70€ στο πορτοφόλι όταν θα πάτε να καταθέσετε.
  5. Διπλότυπο είσπραξης χαρτοσήμου. Καιρός να κάνετε την πρώτη σας γνωρίμια με τη ΔΟΥ (εφορία) της περιοχή σας και συγκεκριμένα με το ταμείο και να τους δώσετε 30€ για να παραλάβετε το χαρτόσημο.
  6. Δύο(2) Υπεύθυνες Δηλώσεις. Μία για τη βεβαίωση ότι η διπλωματική εργασία είναι γνήσια δική σας και άλλη μία πως δεν βρίσκεστε σε δικαστική συμπαράσταση, δεν έχετε καταδικαστεί κτλ. Και πάλι τυπώστε πολλές υπεύθυνες δηλώσεις να έχετε σε κάθετι που χρειάζεστε.
  7. Περίληψη διπλωματικής εργασίας 1-3 σελίδες που πιθανότατα ήδη έχετε από την περίληψη της εργασίας που σας ζητήθηκε από τη σχολή την ημέρα των εξετάσεων της διπλωματικής.
  8. Έντυπο εγγραφής νέου μέλους του ΤΣΜΕΔΕ [πλέον ονομάζεται ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων)]
  9. Αίτηση για υπαγωγή στην ειδική προσαύξηση, αν το επιθυμείτε
  10. Αίτηση για δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες (προαιρετικά)
Άρα για να είμαστε σαφείς όλα τα έγγραφα που χρειαζόμαστε υπάρχουν στο link πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε μια βόλτα από Αστυνομία, ΚΕΠ, φωτογραφείο, (ενδεχομένως) τράπεζα και ΔΟΥ και είμαστε έτοιμοι να πάμε να καταθέσουμε.


CONVERTING......30%
Ας χωνέψουμε όμως καλύτερα τι πάμε να κάνουμε! Η εγγραφή στο ΤΕΕ συνεπάγεται την εγγραφή στο ΕΤΑΑ και η εγγραφή στο ΕΤΑΑ συνεπάγεται την εγγραφή στο ΚΥΤ (Κλάδος Υγείας Τεχνικών). Άρα
  • Παίρνετε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος απο το ΤΕΕ
  • Εγγράφεστε σε ασφαλιστικό φορέα, το ΕΤΑΑ, για να έχετε κάποια σύνταξη στο τέλος της επαγγελματικής σας ζωής
  • Εγγράφεστε στο ΚΥΤ για να έχετε ασφάλεια υγείας (πιο άμεσο και αναγκαίο)
Ζητήστε από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα το γνήσιο της υπογραφής για όλες τις υπεύθυνες δηλώσεις ανεξαιρέτως τι θα σας ζητήσουν
Άρα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να γραφτείτε στο ΤΕΕ αν δεν εξασφαλίσετε κάποιο σταθερό εισόδημα με το οποίο θα μπορείτε να πληρώνετε τις εισφορές σας στο ΕΤΑΑ (και ταυτόχρονα ΚΥΤ). Ένα το κρατούμενο. Κατά δεύτερον η ειδική προσαύξηση συνεπάγεται μεγαλύτερες εισφορές προς το ΕΤΑΑ με την υπόσχεση ότι θα έχετε μια μεγαλύτερη σύνταξη στο μέλλον. Δεύτερο το κρατούμενο. Οπότε είναι δική σας απόφαση το πότε και πως θα προχωρήσετε.
Έχοντας λάβει αυτή τη γενναία απόφαση δεν έχετε παρά να ξαναπεράσετε σε standby mode και να περιμένετε να ανακοινωθεί στο portal.tee.gr (ή καλύτερα χτυπήστε του ένα τηλέφωνο) το πρόγραμμα των εξετάσεων. Με την προυπόθεση πως η διπλωματική εργασία είναι όντως δική σας και δεν πάσχει από ακατάσχετο clopy-paste τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να την υποστηρίξετε στις ψαρωτικές ερωτήσεις που θα σας υποβάλλει η τριμελής επιτροπή που όρισε το ΤΕΕ.
Μία με δύο μέρες μετά τις εξετάσεις θα έχουν βγει τα αποτελέσματα και καλώς ερχόντων των πραγμάτων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για όλες τις παραπάνω εγγραφές που αναφέραμε. Για ακόμα μία φορά μπορείτε να μπείτε σε standby mode για περίπου 20-30 μέρες μέχρι να λάβετε στο σπίτι σας πλέον ή πιο σωστά στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει στην αίτηση ένα ωραίο κίτρινο χαρτί από αυτά που συνήθως προορίζονται για κορνιζάρισμα το οποίο είναι.... και όμως και όμως... η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Μαζί θα πάρετε και ένα φυλλάδιο που σας ενήμερώνει για την ημερόμηνία εγγραφής. Ορίστε και η πρώτη παγίδα: Θεωρείστε εγγεγραμένος ήδη από τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα και η προθεσμία των 3 μηνών ισχύει από τότε. Συνεπάγεται λοιπόν πως έχετε διορία περίπου δύο(2) μήνες να εξοφλήσετε τα χρέη σας προς το ταμείο.
αν μένετε αθήνα και σπουδάσατε επαρχία ή κάτι αντίστοιχο, προτιμήστε να κάνετε το ταξιδάκι προς τη πόλη των σπουδών σας για τις εξετάσεις του ΤΕΕ
CONVERTING........40%
Εδώ θα δεχθώ ως δεδομένο πως έχετε ήδη ΑΦΜ στην εφορία, αν δεν έχετε βγάλει ποτέ προφανώς πρέπει να βγάλετε. Επίσης θα πρέπει να έχετε και ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης), όλοι έχουν, σας είχε αποσταλεί στην κατοικία σας ταχυδρομικώς. Αν δεν το θυμάστε ή απλά δεν έχετε την όρεξη να το ψάξετε υπάρχει και η διεύθυνση [http://www.amka.gr/AMKAGR/]. Αυτούς του δύο αριθμούς θα τους θεωρήσω γνωστούς και είναι εκτός των πλαισίων του άρθρου να αναλύσουμε τη διαδικασία αυτή.
Όσο όμως περιμένετε για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ΤΕΕ μπορείτε να βγάλετε τις σφραγίδες σας! Σφραγίδες στο πληθυντικό διότι χρειάζεστε μια μεγάλη στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία σας και θα την χρησιμοποιείτε σε όλες τις μελέτες και μια μικρή για που αφορά την εφορία και είναι μικρότερων διαστάσεων μόνο και μόνο για να χωράει στις αποδείξεις που θα κόβετε μετά την παροχή υπηρεσιών.
Σας παραθέτω εδώ τα πρότυπα για να μην έχετε καμία απορία για το πως να ζητήσετε τις σφραγίδες.


Μεγάλη σφραγίδα μελετών:
<ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ>
<ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ>
<ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΑΔΕ>
ΜΕΛΟΣ Τ.Ε.Ε. – ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ <123456>
<ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΚ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΜΟΣ>
ΑΦΜ <123456789> - ΔΟΥ <ΠΕΡΙΟΧΗΣ>
ΤΗΛ: <1234567890> email: <name@domain.gr>
3cm
8cm
Μικρή σφραγίδα εφορίας:
<ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ>
<ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ>
<ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΚ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΜΟΣ>
ΑΦΜ:<123456789> ΔΟΥ:<ΠΕΡΙΟΧΗΣ>
1.8cm
5.5cm
Προσωπική μου άποψη είναι να παραγγείλετε σφραγίδες τεχνολογίας slim stamp. Μπορεί να σας φανούν λίγο δύσχρηστες στην αρχή αλλά είναι 100% φορητές σε σχέση με τις άλλες. Αν βέβαια είστε σίγουροι πως η σφραγίδα δεν θα φύγει ποτέ από το γραφείο τότε προτιμήστε τις αυτόματες. Μέσα σε δύο μέρες μετά την παραγγελία οι σφραγίδες σας θα είναι έτοιμες. Προσέξτε πολύ καλά να του επιστήσετε την προσοχή να μην κάνει λάθος. Από την εμπειρία μου αυτά τα λάθη κατά την κατασκευή των σφραγίδων γίνονται πολύ εύκολα με κάποιο «μυστήριο» τρόπο!
Μια καλή ερώτηση είναι που θα βρείτε ένα σφραγιδάδικο. "Were you listening to me, Neo? … Look again!" Όταν πήγατε στην εφορία πρώτη φορά ίσως δεν παρατηρήσατε πως εκεί γύρω υπάρχουν μαγαζιά με σφραγίδες κτλ.


CONVERTING..........50%
Ε μιας και παραγγείλατε τις σφραγίδες και η ώρα είναι ακόμα πρωινή και το σημαντικότερο... ΔΕΝ είναι Παρασκευή (τις Παρασκευές οι εφορίες λειτουργούν με κλειστά τα ρολά!!) περάστε μια βόλτα από την εφορία. Έχετε να πάτε στο τμήμα μητρώου να πάρετε τα φυλλάδια Μ1 και Μ2. Αν υπάρχει κόσμος, ουρά και περιμένει τότε μην είστε κορόιδα, δεν είναι μέρα για συναλλαγές με την εφορία, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε καμια ταλαιπωρία, απλώς μπείτε μέσα και πάρτε, αν τα έχουν σε κοινή θεα, τα δύο φυλλάδια ή απλώς ζητήστε τα και φύγετε. Το Μ1 και Μ2 είναι δυο ροζ φυλλάδια της εφορίας που πρέπει να συμπληρώσετε για την έναρξη του επαγγέλματος. Ευτυχώς έχετε και τους blogger του Applied Ideas! Πρότυπα αυτών των φυλλαδίων βρίσκονται εδώ: [http://urli.st/jk9]


Οδηγίες για το Μ1:
  • Επιλέγετε Μεταβολή Ατομικών Στοιχείων στο κουτάκι
  • Συμπληρώνετε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία
  • Συμπληρώνετε τα στοιχεία της ταυτότητας που υπάρχουν πάνω στην αστυνομική σας ταυτότητα
  • Υπηκοότητα κτλ.
  • Οικογενειακή κατάσταση άγαμος εκτός αν είστε παντρεμένος
  • Τα στοιχεία της διεύθυνσης που της κατοικίας (όχι της έδρας)
  • Τα υπόλοιπα κουτάκια τα αφήνετε για τον υπάλληλο
  • Υπογραφή στο Ο Δηλών
Με το Μ1 κάνετε Μεταβολή Ατομικών στοιχείων διότι από ανεπάγγελτος φοιτητής θα είστε πλέον επαγγελματίας μηχανικός.


Οδηγίες για το Μ2:
  • Εφόσον τώρα αρχίζετε το επάγγελμα αναφερόμαστε σε έναρξη εργασιών
  • Συμπληρώνετε τα βασικά στοιχεία
  • Στοιχεία Επιχείρησης... εσείς είστε η «επιχείρηση»
    • Τίτλος το δικό σας ονοματεπώνυμο
    • Ημερομηνία έναρξης επιχείρησης το αφήνετε κενό για τη μέρα που θα καταθέσετε τα χαρτιά
    • Πρώτη έναρξη ΝΑΙ
    • Κατάσταση επιχείρησης κενό
  • Ως διεύθυνση άσκησης δραστηριότητας θα βάλετε πάλι τα στοιχεία του σπιτιού σας. Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω γι' αυτή την επιλογή. Προς το παρόν ας ολοκληρώσουμε την ανάλυση του Μ2.
  • Διεύθυνση αλληλογραφιάς όπου έσεις θέλετε να παραλαμβάνετε γράμματα από την εφορία.
  • Ημερομηνία λήξης διαχειριστικής περιόδου
    (δεν θύμαμαι βοηθήστε με...)
  • Κατηγορία βιβλίων: Β
  • Τρόπος Ένταξης: Υποχρεωτικά
  • Τρόπος Τήρησης: Χειρόγραφα. Δυστυχώς για την επιλογή μηχανογραφικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε λογιστή και δεν αξίζει να πληρώσετε λογιστή για να αποφύγετε λίγη γραφοδουλειά)
  • Τόπος τήρησης: Έδρα
  • Αναλυτική Λογιστική: Όχι
  • Υπαγωγή ΦΠΑ: ΝΑΙ
  • Καθεστώς ΦΠΑ:
    Κανονικό
  • Τρόπος Ένταξης: Υποχρεωτικά
  • Ενδοκοινοτικές Συναλλαγές χρειάζονται μόνο αν πρόκειται να έχετε συνδιαλλαγές με χώρες τις ευρωπαικής ένωσης. Αν δηλαδή παρέχετε υπηρεσίες από την Ελλάδα προς τη Γερμανία τότε επιλέξτε το ανάλογο κουτάκι. Εφόσον παρέχετε μόνο υπηρεσίες δεν μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε προιόν, οπότε δεν μπορείτε να επιλέξετε το αποκτήσεις (αγορές) ή το παραδόσεις (πώληση).
  • Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: Όχι
  • Τρόπος Άσκησης Δραστηριότητας: Συνέχεια
  • Οι ελέυθεροι επαγγελματίες δεν εγγράφονται στο βιομηχανικό επιμελητήριο, διότι δεν αποτελούν νομικά πρόσωπα, επομένως αφήνετε αυτά τα πεδία κενά


Αισίως φτάσαμε στην τρίτη σελίδα του εντύπου Μ2 όπου θα πρέπει να επιλέξετε τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθείτε. Εδώ φανταστείτε πως η εφορία έχει φτιάξει μια λίστα με όλες τις πιθανές δραστηριότητες και κατηγορίες επαγγελμάτων. Για να βρείτε τους κωδικούς των δικών σας επαγγελμάτων υπάρχουν δύο τρόποι.
Ο χαζός τρόπος: Παίρνετε ένα σκισμένο και πιθανότατα αρχαίο φάκελο με χιλιάδες σελίδες και ξεφυλλίζετε εκεί μέσα προσπαθώντας να βρείτε τις δικές σας δραστηριότητες.
Ο σωστός τρόπος: κατεβάζετε από τη σελίδα [http://www.gsis.gr/e_kad.html] το ηλεκτρονικό πρόγραμμα αναζήτησης ΚΑΔ, το εγκαθιστάτε και πλέον μπορείτε μέσω αναζήτησης να ψάχνετε με λέξεις κλειδιά για τις δικές σας δραστηριότητες. Σημειώστε πως κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσατε να ασκήσετε και από το σπίτι όπως πχ. Τεχνικός Η/Υ επιβάλλουν και επιπλέον άδειες από τη Νομαρχία κτλ. Αν είναι υποχρεωτικό τότε προχωρήστε σε αυτόν τον επιπλέον μπελά.
Συμπληρώνοντας τους κωδικούς και τις δραστηριότητες δηλώνουμε μία δραστηριότητα ως κύρια και κάποιες επιπλέον ως δευτερεύουσες για να καλύψουμε και άλλες ενδεχόμενες περιπτώσεις. Αυτό θα μας γλιτώσει από το να ξανατρέχουμε στην εφορία σε περίπτωση που παρέχουμε υπηρεσία για κάτι διαφορετικό από την βασική μας ιδιότητα.


CONVERTING............60%
Ας διευκρινήσουμε αυτό που αναφέραμε με την έδρα. Η μία επιλογή αν έχετε γραφείο ή έχετε τα λεφτά να νοικιάσετε γραφείο τότε σίγουρα θα δηλώσετε ως έδρα το γραφείο, αλλά το τυπικό είναι όλοι όσοι ξεκινάνε να χρησιμοποιούν το σπίτι ως γραφείο. Με άλλα λόγια το γραφείο που έχετε ως τώρα στο δωμάτιο σας έχετε το δικαίωμα να το δηλώσετε στην εφορία ως επαγγελματικό γραφείο μηχανικού. Μην ανησυχείτε δεν είστε εταιρία οπότε δεν θα περάσει η εφορία να κάνει αυτοψία του γραφείου σας! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι σε περίπτωση που δεν είστε ο ίδιος ιδιοκτήτης, δηλαδή το σπίτι ανήκει στους γονείς σας ή καποιον άλλο να τον βάλετε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση που να λέει το εξής ποιηματάκι: «Παραχωρώ μέρος της οικίας μου στον <το όνομα σας> για την εξάσκηση ελεύθερου επαγγέλματος».
Επειδή τίποτα δεν εννοείται: να έχετε πάντα την αστυνομική ταυτότητα μαζί σας
Μόλις επιστρέψετε μετά από δύο μέρες να αγοράσετε τις σφραγίδες (περίπου 60€ θα σας κοστίσουν και οι δύο μαζί) αγοράστε και από το ίδιο κατάστημα ή από κάποιο βιβλιοπωλείο ένα Βιβλίο Εσόδων Εξόδων Ελεύθερου Επαγγελματία όπως και ένα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Για να πάτε αργότερα το Βιβλίο και το Δελτίο στην εφορία και να.. μην σας βρίσουν που τα φέρατε «έτσι» δοκιμάστε να τα αριθμήσετε από το σπίτι και επιπλέον με τη σφραγίδα της εφορίας να σφραγίσετε όλες τις αποδείξεις. Η false-proof δική μου προτίμηση είναι να αγοράσετε ένα τριπλότυπο και όχι διπλότυπο δελτίο παροχής ακόμα και αν δεν έχετε λογιστή (υποτίθεται πως στο τριπλότυπo, η μία απόδειξη είναι για εσάς, η μία για τον πελάτη και η τρίτη για τον λογιστή). Αν ψάξετε καλά θα βρείτε ήδη αριθμημένα Βιβλία και Δελτία σε κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο.
Επειδή τίποτα δεν εννοείται, να θυμάστε πως στο Βιβλίο η αρίθμηση ξεκινάει από την σελίδα όπου φαίνεται αριστερά η λέξη ΕΣΟΔΑ και δεξιά η λέξη ΕΞΟΔΑ. Δηλαδή η πρώτη σελίδα που φαίνεται όταν ανοίγετε το Βιβλίο είναι άχρηστη και ΜΗΝ την αριθμήσετε ως 1.
Υποθέτωντας τώρα πως πέρασε ο καιρός θα λάβετε έναν φάκελο με την ταυτότητα του ΤΕΕ που θα περιέχει τον Αριθμό μητρώου του ΤΕΕ και τα σχετικά έγγραφα.


CONVERTING..............70%
Ήρθε η ώρα εγγραφής αλλά και η ώρα της πληρωμής! Ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να γεμίσετε το πορτοφόλι σας με κανά χιλιαρικάκι ευρώ (1000€ !!!), ίσως και παραπάνω για μερικούς, και να επισκεφτείτε το ΕΤΑΑ [http://www.etaa.gr]. Μην ξεχάσετε να πάρετε τα έγγραφα που λάβατε ταχυδρομικώς καθότι εκεί μέσα περιέχεται και ο Αριθμός Δύναμης, δηλαδή ο κωδικός σας στο ΕΤΑΑ. Επειδή οι ώρες αναμονής μπορεί να φτάσουν ως και μιάμιση ώρα από τη στιγμή που θα κόψετε το χαρτάκι, να πληροφορήσω τους μηχανικούς Αθηνών πως υπάρχει Πλαίσιο στον από πάνω δρόμο για να περάσετε πιο ευχάριστα την ώρα σας από το να βλέπετε τσαντισμένους συναδέλφους να κοιτάνε το ρολόι ή να αγκομαχάνε και τα σχετικά. Οπότε μόλις έρθει η σειρά να καταθέτε τα έγγραφα που σχετίζονται με την εγγραφή σας, έχοντας πάντα μαζί σας του αριθμούς ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμό Μητρώου ΤΕΕ, Αριθμό Δύναμης ΕΤΑΑ, και ότι αλλο σας χαρακτηρίζει, αρχίζετε την διαδικασία εγγραφής. Θα σας στείλουν να κάνετε και μια βόλτα στον 1ο και 4ο όροφο για να πρωτοκολληθούν τα έγγραφα κτλ. αλλα μόλις γυρίσετε δεν υπάρχει λόγος να ξανακόψετε χαρτάκι, πηγαίνετε στον ίδιο υπάλληλο να συνεχίσετε την διαδικασία. Οκ μπορεί να τύχετε σε κανένα περίεργο που να μην μπορεί να σας εξυπηρετήσει και να σας ζητήσει να ξανατραβήξατε χαρτάκι αλλά όπως είπαμε ο πιο γρήγορος τρόπος να τελειώσετε είναι να κάνετε ότι σας πουν!

Υπάλληλοι που βρίσκονται πολύ καιρό πίσω από ένα γραφείο και υποβάλλουν ανθρώπους σε γραφειοκρατικές και άλλες ανούσιες διαδικασίες τείνουν να έχουν μεγάλη ανοχή σε φωνές και απειλές!
CONVERTING................80%
Μετά το πέρας της διαδικασίας θα σας παραπέμψουν στο ταμείο. Μην ανησυχείτε είναι ακριβώς δίπλα. Mε συνοπτικές διαδικασίες θα ξαλαφρώσετε το πορτοφόλι σας και θα πάρετε μια ωραία μεγάλη απόδειξη (γραμμάτιο είσπραξης)! Τώρα που πληρώσατε είναι ώρα να σας χαμογελάσουν και να σας υποδεχθούν!! Θα σας δώσουν μία βεβαίωση πως είστε ασφαλισμένος και μια ασφαλιστική ενημερώτητα που να βεβαιώνει πως έχετε ξοφλήσει τα χρωστούμενα. Και τα δύο αυτά έγγραφα θα τα σφραγίσει και θα τα υπογράψει ο προιστάμενος.
Σε επόμενη φάση πρέπει να γραφτείτε στο ΚΥΤ γιατί είναι άσχημο να μην έχεις ασφάλεια υγείας. Είναι εξάλλου το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί κανείς! Εντούτοις δεν είναι ανάγκη να τα κάνετε όλα την ίδια μέρα. Μπορείτε να περάσετε από το ΚΥΤ και να ρωτήσετε τι χρειάζονται:
  • Δύο(2) φωτογραφίες
  • Βεβαίωση (που μόλις πήρατε)
  • Ασφαλιστική ενημερώτητα (που μόλις πήρατε)
  • Βεβαίωση από τον αμέσως προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα σας πως έχετε διαγραφεί
Δηλαδή δεν γλιτώνετε την επίσκεψη στον παλιό σας ασφαλιστικό φορέα.. εκτός εάν... Εάν ήσασταν φαντάροι διότι αυτό συνεπάγεται πως ήσασταν ασφαλισμένοι στον ελληνικό στρατό/αεροπορία/ναυτικό και το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτοτυπία του Απολυτηρίου. Εντούτοις μπορεί να πέσετε (πάλι) σε ιδιότροπο υπάλληλο και να σας ζητήσει ένα πιστοποιητικό τύπου Α που να κατοχυρώνει ότι έχετε εκπληρώσει τις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις. Για να αποφύγετε (και) αυτή την ταλαιπωρία απλά ρωτήστε τον/την υπάλληλο και βάλτε τον να βεβαιωθεί ρωτόντας και τον/την προιστάμενό του/της.
Έχοντας πλέον τα απαραίτητα έγγραφα επιστρέφετε στο ΕΤΑΑ και τα καταθέτε στο ΚΥΤ για να λάβετε το συνταγολόγιο και το βιβλιάριο υγείας, το οποίο θα πρέπει να θεωρείται σε ετήσια βάση, αλλά αυτό το ξέρατε ήδη. Περίφημα επιτέλους .. μπορείτε άφοβα να αρρωστήσετε! και περαστικά σας J

Ά! Και για να μην ξεχνιόμαστε όπως φεύγετε από το ΕΤΑΑ πάρτε από τους υπαλλήλους και έναν τιμοκατάλογο.. για τις πληρωμές που έπονται! Είπαμε να μην ξεχνιόμαστε!!
Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την έναρξη επαγγέλματος καλό είναι να έχετε έναν φάκελο στον οποίο να αποθηκεύετε τα πάντα διότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝ!
CONVERTING..................90%
Καιρός να επισκεφτείτε και πάλι την πολυαγαπημένη σας... ΔΟΥ.
Πριν πάτε όμως να κρατάτε από το σπίτι το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) στο οποίο φαίνεται σε ποιον ανήκει η οικία της έδρας σας. Αν μερικοί τώρα σκέφτεστε το Ε9, απλά ξεχάστε το, έχει καταργηθεί από το 2008 και έχει αντικατασταθεί από το ΕΤΑΚ το οποίο έχει μέγεθος Α3 οπότε θα χρειαστεί να πάτε στα απέναντι από τη ΔΟΥ καταστήματα να το βγάλετε φωτοτυπία.
Τα βάσανά σας αρχίζουν στο Εισόδημα. Θα τους πείτε απλά πως ζητάτε έναρξη επαγγέλματος ως ελέυθερος επαγγελματίας και αυτοί θα πράξουν αναλόγως ζητώντας κάποια από τα χαρτιά που πάντα πρέπει να έχετε μαζί σας. Μάλιστα θα φτάσετε μέχρι τον/την προισταμένο/η όπου και θα σας ορίσει ελεγκτή.


CONVERTING....................95%
Τα βάσανά σας συνεχίζουν στους Ελεγκτές. Θα σας δουν, θα σας κόψουν από το κεφάλι μέχρι τα νύχια και αν τους γεμίζετε το μάτι μιας και δεν υπάρχει κάποια αυτοψία θα υπογράψουν και θα σφραγίσουν πάνω στο Μ2. Συνήθως στους ελεγχτές δεν υπάρχει μεγάλη βαβούρα οπότε ίσως αυτό να είναι και το περισσότερο υποφερτό κομμάτι της όλης διαδικασίας στην εφορία.


CONVERTING........................98%

Τι θα λέγατε να γυρίσετε στο τόπο του εγκλήματος? Δηλαδή στο Μητρώο! Εκεί επιτέλους θα μπορέσετε να καταθέσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να καταχωρύσουν ως ελεύθερο επαγγελματία. Θα σας δώσουν:
  • Μια μονοσέλιδη(1) Βεβαίωση Μεταβολής των Ατομικών Στοιχείων
  • Μιά Τρισέλιδη(3) Βεβαίωση Έναρξης Εργασιών.
Συγχαρητήρια είστε ελεύθερος επαγγελματίας!!!


CONVERTING............................99%

Οποιαδήποτε εργασία εκτελέσετε από εδώ και στο εξής θα είναι... παρανομή αν δεν περάσετε να θεωρήσετε το Βιβλίο Εσόδων Εξόδων και το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Αυτό γίνεται στο τμήμα του Κώδικα:
  • Υποβάλεττε μία υπεύθυνη δήλωση της οποίας το ποιηματάκι θα σας το πουν οι ίδιοι. Δυστυχώς μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή (βοηθήστε με αν το γνωρίζετε)
  • Μία αίτηση στην οποία δηλώνετε αυτά που θεωρείτε δηλαδή το Βιβλίο και το Δελτίο.
  • Το Βιβλίο Εσόδων Εξόδων Ελεύθερου Επαγγελματία μαζί σας διότι θα σας το τρυπήσουν (σύγχρονη μέθοδος! ß με πολύ ειρωνία)
  • Το Δελτίο Παροχής υπηρεσιών επίσης θα σας το τρυπήσουν
  • Να κρατάτε μαζί σας την μικρή σφραγίδα για την εφορία
να θυμάστε πως όσο καλά και αν προετοιμαστείτε ο εφορίακος είναι πάντοτε πιο καλά οργανωμένος: [http://youtu.be/5aEHGtSpIQY]
Το πιστεύετε? Τελειώσαμε!
Όχι δεν σας κάνω πλάκα, ούτε παίζω κανά παιχνίδι μαζί σας.


YOU have been converted SUCCESSFULLY!!!



Από εδώ και πέρα είστε επίσημα ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Αυτό ήταν! Άντε διαβάστε κανένα πιο ενδιαφέρον post επιτέλους και από το Applied Ideas ευχόμαστε δουλειές με φούντες!
Επιμέλεια: Γιώργος Πληγορόπουλος

Sunday 26 September 2010

VC Presentation for Computer Recycling, Ltd

Revolutionizing X Market with Computer Recycling Services

This is an example of a Venture Capital presentation for the Business Plan of Computer Recycling, Ltd.
Venture Capital presentation

The most 11 important slides :

1. Cover Page

2. Introduction

3. The Need

4. Our Solution

5. Market Analysis

6. Market and Sales

7. Our Business Model

8. Our Resources

9. Competition

10. Financial Projections

11. The Exit Strategy

By ST
 

Applied Ideas Copyright © 2010
George Pligor - Stergios