Saturday 16 October 2010

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.Το ίδιο κ'η κακή!

BELIEVE IT: Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται... Το ίδιο και η κακή !!

όταν γινόμαστε θύματα της τεχνολογίας οι ιστορίες τρόμου, είναι αναπόφευκτες!

image

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε κάθε πρωί όταν ξυπνάτε? Εγώ έχω δίπλα σχεδόν τον υπολογιστή και έτσι με το που σηκωθώ μηχανικά και μόνο πατάω το power button, αν υποθέσουμε ότι το PC δεν είχε μείνει ανοιχτό από το προηγούμενο βράδι.
Μια ωραία πρωία, όταν ήμουν φοιτητής ακόμα, έκανα την ίδια ακριβώς κίνηση, πάτησα το ασημί στρογγυλό κουμπάκι και περίμενα τον γνώριμο θόρυβο του τροφοδοτικού.
Μίσο δευτερόλεπτο αργότερα κατάλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Το ξαναδοκίμασα, από τη μια ευγενικά, από την άλλη αυστηρά, μα δεν υπήρχε καμία αντίδραση.
Οκ με τις τσίμπλες στα μάτια να με ενοχλούν και με τη κύστη μου να μου θυμίζει πως πρέπει να πάω προς τη τουαλέτα δεν μπορούσα να λύσω το πρόβλημα.
Καθώς λοιπόν.. ξαλάφρωνα ας πούμε άρχισα να σκέφτομαι πως εδώ και αρκετές μέρες συνεχώς υπενθυμίζω στον εαυτό μου να κάνει ένα συνολικό backup αλλά πάντα υπήρχε κάτι πιο ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μου, να δω την σειρά που μόλις κατέβηκε, να πάρω κανα τηλέφωνο, να μην αργήσω στο ραντεβού κτλ.
Ξαναπροσπάθησα να τον ανοίξω γνωρίζοντας ήδη την απάντηση αλλά δεν βρέθηκε καμία λύση. Η καλύτερη εικασία ήταν πως ο μόνος υπαίτιος θα μπορούσε να είναι το ρεύμα. Βλέπετε η ΔΕΗ στην περιοχή μου δεν έχει και τους καλύτερους τεχνικούς ή απλά οι τεχνικοί δεν είχαν ποτέ το κίνητρο ή τα μέσα να φτιάξουν το δίκτυο οπότε οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές, αλλά ακόμα πιο συχνές είναι αυτές οι υπερτάσεις στις οποίες τρεμοπαίζουν τα φώτα και μετά αντί να υπάρχει διακοπή υπάρχει μια μικρότερη τάση που δίνει στα φώτα ένα πολύ αμυδρό φως ακριβώς όπως στις ταινίες θρίλερ. Αυτό το σκηνικό πρέπει να το έχασα το προηγούμενο βράδυ καθότι κοιμόμουν αλλά ίσως να ήταν λίγο περισσότερο αντιληπτό από το τροφοδοτικό του Η/Υ.
Εδώ και πάλι με έπιασαν οι τύψεις μιας και είχα βάλει στο πρόγραμμα να αγοράσω UPS αλλά παρομοίως τα λεφτά διέρρεαν προς άλλες κατευθύνσεις, ένα καινούριο scanner, ένα laser printer, ένα εξωτερικό ψηφιακό tv-tuner με καμία 10-αριά υποδοχές εισόδου εξόδου ώστε να συνδέεις τα πάντα ... και άλλα hi-tech καλούδια!
Οπότε πηγαίνω στην αποθήκη του σπιτιού να ψάξω για κανένα ξεχασμένο τροφοδοτικό. Στην πραγματικότητα βρήκα δύο-τρία αλλά μόνο ένα ήταν αρκετά σύγχρονο ώστε να ταιριάζει με την μητρική κάρτα του υπολογιστή. Ανοίγω λοιπόν το κουτί, βεβαιώνομαι αν όλα είναι σωστά συνδεδεμένα και δεν τα κουνησε... κανάς σεισμός ..ξέρω γω! Όλα φαίνονται να είναι στη θέση τους πάντως οπότε αρχίζω την αντικατάσταση του τροφοδοτικού. Παρατήρησα βέβαια ότι το παλιότερο τροφοδοτικό είναι 350W σε σχέση με αυτό που "φοράει" ο υπολογιστής στα 400W αλλά δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Έφτασε λοιπόν η ωρα να ξαναπατήσω το ριμάδι το κουμπί, εν τω μεταξύ καμιά ενδειξη led πάνω στην μητρική για να ξέρουμε τι μας γίνεται, αφήστε που τα speaker-άκια τα είχα πετάξει καιρό πριν επειδή μου δεν μου άρεσε ο ενοχλητικός τους ήχος. Τίποτα! τζίφος!!
Αρχίζω να ανοιγοκλείνω το διακόπτη του τροφοδοτικού, τίποτα. Δεν μπορούσα να καταλάβω το υπόλοιπο σπίτι είχε κανονικά φως και ρεύμα.
Μάλιστα ή μαλλον δυστυχώς είχε και τηλέφωνο. Στην αρχή έλεγα να μην το σηκώσω αλλά ακούγονταν πως κάποιος ανυπόμονος υπήρχε στην άλλη άκρη της γραμμής. Από την αναγνώριση κλήσης φαίνονταν πως είναι ο πατέρας μου.
"Ωχ" λέω από μέσα μου. Και όντως ήθελε να μου ζητήσει (να απαιτήσει δηλαδή) μιας και δεν είχα ακόμα μάθημα στη σχολή, να του φτιάξω κάποιες συναρτήσεις στο excel που δεν μπορούσε εκείνος.
Αυτό λοιπόν που στην αρχή φαίνονταν σαν μικρό προβληματάκι τώρα θα έπρεπε να λυθεί άμεσα!!! Είχαν αρχίσει να παίζουν τα νεύρα μου.
Πήγα και κοίταξα τον ηλεκτρολογικό πίνακα αλλα και εκεί οι ασφάλειες φαίνονταν μια χαρά. Στο τέλος κατέληξα να βάζω και βγάζω τη μπρίζα του υπολογιστή από τη υποδοχή του τοίχου χωρίς να έχει κάποιο νόημα. Πάτησα και ξαναπάτησα το κουμπί και ξαφνικά ... ξεκίνησε!! Έμεινα λίγο ακίνητος κρατώντας την ανάσα μου να δω αν όντως αυτή η χαρά θα κρατήσει ή είναι κανένα μυστήριο false-positive. Τελικά όλα φαίνονταν να κινούνται κανονικά, το σύστημα ξεκινούσε τόσο ομαλά, ήμουν τόσο χαρούμενος! Ούτε κάποιο σφάλμα κατά την εκκίνηση ούτε κάτι άλλο. Μπαίνοντας λοιπόν κανονικά στα windows, πρώτη μου δουλειά ήταν να ανοίξω αυτό το excel και να δώσω τα φώτα μου στην προηγούμενη γενιά αλλάζοντας τα φώτα στο συγκεκριμένο excel αρχείο εφόσον αυτό που ζητούσε ο πατέρας και χρειάζονταν στο γραφείο δεν γίνονταν με καμιά συνηθισμένη εξίσωση του excel παρά μόνο με προγραμματισμό visual basic! Μην έχοντας εμπειρία όμως πανω στο θέμα ξόδεψα αρκετή ώρα στο help και στο internet για να φτιάξω αυτό που ήθελα και λίγο πριν τελειώσω, εκτελώντας (εννοείται!) αλλεπάλληλα saves και σώζωντας το αρχείο σε διαφορετικές εκδόσεις για να υπάρχει πολλές φορές! Καθώς λοιπόν ήμουν λίγο πριν το τέλος με ανοιχτό το thunderbird για να "φύγει" με email αμέσως μετά το αρχείο βλέπω στο ανοιχτό κουτί που είχα ακριβώς δίπλα μου πάνω στο γραφείο το ανεμιστηράκι να ... παίζει... όχι να παίζει βασικά να σταματάει... ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ????????????? και πριν προλάβω να αντιδράσω (βλέπετε έχουμε και το κουμπί του power να πρέπει να το πατήσεις για μερικά δεύτερολεπτα, στη δική μου περίπτωση 4 πριν κλείσει το μηχάνημα) τα πάντα .... ΚΟΛΛΗΣΑΝ!
Να μην σας περιγράψω τώρα την γνωστή αλληλουχία συναισθημάτων, όπου στην αρχή δεν το πιστεύεις, μετά το συνειδητοποιείς και αμέσως μετά αρχίζεις να κατεβάζεις καντήλια για τη γκαντεμιά σου.
Το CPU είχε καεί, η motherboard είχε καεί ίσως και άλλα εξαρτήματα.
Παίρνω το σκληρό δίσκο στο οποίο υπήρχε το αρχείο και πάω στο netcafe. Ε να τον παρακαλάω να ανοίξει κανά μηχάνημα να τον συνδέσω να πάρω το αρχείο που θέλω τίποτα αυτός, οι φίλοι ήταν μακριά τώρα για να πάω με το αμάξι.
Ο χρόνος είναι χρήμα και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχα χρόνο οπότε θα έπρεπε να ξηλωθώ. Πάω στο τρομερό eshop (ναι είμαι καταδικασμένος, αυτό είναι το μόνο κατάστημα Η/Υ κοντά στη περιοχή μου) και τους ζητάω τη πιο φθηνή θήκη σκληρού δίσκου κρατώντας τον σκληρό δίσκο στο χέρι!
Επιστρέφοντας στο netcafe συνδέω τη θήκη στη usb θύρα και ο σκληρός δίσκος αναγνωρίζεται κανονικά. Οι προσευχές που έκανα εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα δεν εισακούστηκαν ούτε αυτή τη φορά αφού αντί να συναντήσω τους γνώριμους φακέλους και αρχεία που βρίσκονται στο root φάκελο του δίσκου συνάντησα αλαμπουρνέζικα!!
Μέσα σε αυτά τα folder αυτό που βρήκα ήταν ακόμα περισσότερα αλαμπουρνέζικα! Το crash του υπολογιστή είχε χτυπήσει βάναυσα και το index του σκληρού δίσκου, ήξερα το πρόβλημα και ήξερε και πως λύνεται: Ανάκτηση των αρχείων του σκληρού δίσκου στα τοοοόσο αργά μηχανήματα του netcafe!
Τελικά το αρχείο excel σώθηκε, εκπρόθεσμα βέβαια, οπότε και δεν πήρα κανένα έπαινο για τη δουλειά που έκανα, παρά γκρίνια!
Βέβαια έπρεπε να επαναλάβω τη διαδικασία σπίτι διότι δεν υπήρχε τρόπος να ανακτήσω όλα τα GB δεδομένων μου μέσα στο μικρό σκληρό δίσκο του netcafe το οποίο χρυσοπλήρωσα, πάνω από 10 ευρώ!
Τα απομεινάρια του Η/Υ κατέληξαν στον κάδο ανακύκλωσης (τον πραγματικό) λόγω χαλασμένου τροφοδοτικού που από λάθος είχε ξεμείνει στην αποθήκη!
Το αρχικό τροφοδοτικό δεν είχε κανένα πρόβλημα και λειτουργούσε μια χαρά. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν τα από καιρό χαλασμένα καλώδια στην υποδοχή του τοίχου που έμελε να εμφανίσουν, στα κρυφά, το πρόβλημά τους εκείνο το καταραμένο πρωινό!
Επιμέλεια: Γιώργος Πληγορόπουλος
 

Applied Ideas Copyright © 2010
George Pligor - Stergios